lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Pan's Labyrinth (2006)

Alkuperäisnimi: El laberinto del fauno / Pan's Labyrinth


Näyttelijät: Sergi Lopez, Maribel Verdu, Ivana Baquero, Ariadna Gil, Alex Angulo, Doug Jones
Käsikirjoitus: Guillermo del Toro
Ohjaus: Guillermo del Toro
Kesto: 1h 59min
Maa: Espanja / Meksiko
Genre: Draama / Fantasia
Media: DVD

Pan's Labyrinth on fantasiadraama, joka sijoittuu vuoden 1944 sodan ajan fasistiseen Espanjaan. Carmen ja hänen tyttärensä Ofelia matkustavat kartanolle, jossa heitä odottaa Carmenin uusi aviomies, kapteeni Vidal ja hänen sotilaansa. Carmen odottaa Vidalille tämän lasta. Pian saapumisen jälkeen Ofelia näkee keijukaisen, joka johdattaa hänet majatalon takana olevaan labyrinttiin. Siellä oleileva fauni kertoo hänen olevan fantasiamaailman prinsessa ja antaa hänelle tehtäviä suoritettavaksi, joilla Ofelia voi todistaa olevansa kuninkaallinen. Samalla aikaa todellisessa maailmassa kapteeni Vidal ja hänen armeijansa käyvät omaa taisteluaan kapinallisia vastaan.

Elokuvan roolisuoritukset ovat onnistuneita. Lapsinäyttelijä Ivana Baquero on erinomainen viattomana Ofeliana, joka tempautuu ja pakenee fantasiamaailmaan syövereihin. Sergi Lopez (Jet Lag, Dirty Pretty Things) on yhtä hyvä julmana ja armottomana kapteeni Vidalina. Maribel Verdu (And Your Mother Too) on kartanon taloudenhoitaja ja emäntä. Ofelian äitiä Carmenia esittää Ariadna Gil. Kartanon ja Carmenin lääkäriä, tohtori Ferreiroa esittää Alex Angulo. Meksikolainen Guillermo del Toro (Hellboy, Blade 2) on ennenkin tehnyt fantasiaelokuvia ja sen huomaa. Mieheltä löytyy visiota.

Pan's Labyrinth sekoittaa todellista maailmaa ja fantasiaa keskenään. Jos leffalle pitäisi etsiä vertailukohteita, niin itselle tulee heti mieleen Liisa Ihmemaassa ja Henkien kätkemä -elokuvat. Heti alkuun on sanottava, että elokuva ei ole todellakaan lasten elokuva. Se tulee katsojalle selväksi jo aikaisessa vaiheessa, kun kapinallisiksi epäillyt metsästäjät jäävät kiinni ja julma Vidal hoitelee miehet päiviltä tunteettomasti. Meksikossa leffateatterit joutuivatkin ensimmäisen näytäntöviikon aikana laittamaan oville lapun, joka varoitti elokuvan väkivallasta, koska vanhemmat veivät pieniä lapsiaan katsomaan sitä. Väkivalta on brutaalia ja sitähän sota on. Tämä luo vähän häiritsevän kontrastin Ofelian edustamalle viattomuudelle ja leffan fantasiatarinalle. Tätä väkivaltaahan tietysti Ofelia tavallaan pakenee omaan maailmaansa. Minua kontrasti häiritsi.

Guillermo del Toron mielikuvituksen luomat visiot toisesta maailmasta ovat loistavasti lavastettuja. Pan ja muut olennot ovat upeannäköisesti maskeerattuja hahmoja. Varsinkin mieleen jäi Pale Man -niminen hirviö, jonka silmät olivat tämän käsissä. Elokuvan lopussa jää jokaisen katsojan mielikuvituksen varaan tehdä päätös ja miettiä, oliko kaikki vain Ofelian mielikuvituksen tuotetta vai oliko fantasiamaailma oikeasti olemassa. Se on hyvän elokuvan merkki, kun se saa katsojan pohtimaan asioita. Leffaa on kehuttu vuolaasti kaikkialla ja se on saanut täysiä pisteitä arvosteluissa. Elokuva on erinomainen, mutta ei ihan viiden tähden täysnapakymppi.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Pan's Labyrinth sai kuusi Oscar-ehdokkuutta: paras lavastus, kuvaus, maskeeraus, musiikki, paras ulkomainen elokuva ja paras käsikirjoitus, joista se voitti kolme ensin mainittua. Elokuva on ollut ehdolla monissa kategorioissa elokuvagaaloissa ympäri maailman. Leffa on voittanut monesti parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon. Meksikon omassa elokuvagaalassa tuli voitot: paras naisnäyttelijä (Maribel Verdu), visuaalinen ohjaus, kuvaus, puvustus, ohjaus, maskeeraus, musiikki ja parhaat erikoisefektit kategorioissa. Elokuva oli myös Meksikon Oscar-ehdokas paras ulkomainen elokuva -kategoriassa. Muissa gaaloissa voittoja on tullut myös kategorioissa: paras editointi, paras uusi näyttelijä (Ivana Baquero), käsikirjoitus, paras ääni, tuotantosuunnittelu ja äänieditointi.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti