lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Palkkionmetsästäjä (1993)

Alkuperäisnimi: Bounty Tracker


Näyttelijät: Lorenzo Lamas, Matthias Hues, Cyndi Pass, Paul Regina, Whip Hubley
Käsikirjoitus: Caroline Olson
Taistelukoreografiat: Jeff Pruitt
Ohjaus: Kurt Anderson
Kesto: 1h 52min
Maa: USA
Genre: Toiminta / Martial Arts
Media: DVD

Nuoruudessani muistan lainanneeni tämän b-luokan elokuvan videovuokraamosta, mutta vhs-versiota oli tärkeimmissä toiminta/taistelukohtauksissa leikelty typerästi. Voi Videosensuuri! Nyt näin elokuvan vihdoinkin leikkaamattomana.

Leffa kertoo Bostonin kovimmasta palkkionmetsästäjästä, Jonathan Damonesta, jota esittää nykyään Kauniissa ja Rohkeissakin näyttelevä Lorenzo Lamas. Mies oli aikoinaan yksi 90-luvun "huonojen" b-toimintaleffojen vakiokasvoista. Hänellä on karate ja taekwondo -tausta itsepuolustuslajien parista. Damone matkustaa veljensä luokse lomailemaan ja kuinka sattuukaan, että veli ja tämän perhe tapetaan hänen vierailullaan. Mies vannoo kostoa ja käyttää palkkionmetsästäjän taitojaan saadakseen murhamiehet edesvastuuseen.

Leffa on silkkaa b-tasoa. Juonta ei voi kehua, kuten ei näyttelijöitäkään. Lorenzo Lamas vetää roolin lonkalta, näyttäen välillä kovaa naamaa ja välillä "yrittäen" heittää herjana toiminnan sekaan epätoivoisen huonoja vitsejä. Miehen kasvojen tunneskaalaa ei edes hetkauta edessä makaava, kuollut veli. Roistot ovat sentään pahoja, eivätkä armoa anna, vaan ampuvat kylmästi uhrinsa. Elokuvan pääpahiksena nähdään b-luokan leffoissa ennenkin roistoja esittänyt, Saksassa syntynyt Matthias Hues, jonka puhe kuulosti välillä varsin epäselvältä. Juonen tasosta kertoo se, että vaikka Damone on kaikista kovin palkkionmetsästäjä, niin elokuvan loppupuolella hän tarvitsee ex-wannabe-nuorisojengiläisiä avukseen. Siinä sitten katsellaan ja ihmetellään, kun pikkupojat taistelevat isoja pahoja palkkatappajia vastaan.

Elokuvan parhaat hetket koetaan leffan keskivaiheilla, kun Damone menee käymään dojossa, jossa opetetaan indonesialaista itsepuolustuslajia nimeltä paso-dyak. Tämä on ensimmäinen leffa, jossa olen lajiin törmännyt. Plussaa siitä. Lorenzo Lamas ottaa matsia ensin alempivöisten kanssa, ennen kuin kohtaa suuren ja mahtavan opettajan. Toinen huippuhetki on tietysti elokuvan loppukamppailu: Lorenzo Lamas vs. Matthias Hues.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti