lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Babel (2006)

Alkuperäisnimi: Babel


Näyttelijät: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Koji Yakusho, Adriana Barraza, Rinko Kikuchi, Said Tarchani, Boubker Ait El Caid, Elle Fanning, Clifton Collins Jr., Michael Pena
Käsikirjoitus: Guillermo Arriaga
Ohjaus: Alejandro Gonzalez Inarritu
Kesto: 2h 24min
Maa: USA
Genre: Draama
Media: DVD

Babel kertoo eri kulttuurien ja kielimuurien kohtaamisista ja niihin kuuluvista ennakkoluuloista ja asenteista. Elokuva koostuu neljästä erillisestä tarinasta, jotka kaikki liittyvät joillakin tapaa toisiinsa neljän eri perheen (marokkolainen, amerikkalainen, meksikolainen ja japanilainen) henkilöiden kautta. Richard (Brad Pitt) ja Susan (Cate Blanchett) ovat naimisissa oleva pariskunta, jotka lomailevat Marokossa ja yrittävät saada suhteensa takaisin jaloilleen. Ahmed (Said Tarchani) ja Yussef (Boubker Ait El Caid) ovat nuoria marokkolaisia poikia, jotka saavat isältään kiväärin ja ampuvat sillä kohtalokkain seurauksin. Amelia (Adriana Barraza) on Richardin ja Susanin meksikolainen lastenhoitaja, joka joutuu ottamaan näiden lapset mukaansa poikansa häihin Meksikoon. Japanilainen Chieko (Rinko Kikuchi) on kuurouden vankina elävä teinityttö, joka kaipaa läheisyyttä elämäänsä ja poikien hyväksyntää.

Näyttelijätyö on erinomaista kautta linjan. Kaikki näyttelijät vakuuttavat rooleissaan, ottaen huomioon sen seikan, että suurin osa marokkolaisista on amatöörinäyttelijöitä, kuten esimerkiksi lapsinäyttelijät Said Tarchani ja Boubker Ait El Caid, joiden suoritukset Ahmedina ja Yussefina pitävät sisällään varsin ronskejakin tapahtumia. Boubker Ait El Caidin näyttelijä löytyi erään kylän aukiolta pelaamasta jalkapalloa. Ohjaaja on saanut taas näyttelijöistä parhaimpansa esiin. Brad Pitt (Troy, Fight Club) ja Cate Blanchett (Charlotte Gray, The Gift) eivät petä. Brad Pitt jopa luopui roolistaan The Departed -elokuvasta, työskennelläkseen fanittamansa ohjaajan kanssa. Adriana Barraza (Amores Perros) on loistava Ameliana, lämminhenkisenä lastenvahtina. Hän lihotti itseään 15 kg rooliaan varten. Gael Garcia Bernal (The Motorcycle Diaries, Amores Perros) on Santiago, Amelian rämäpää autonkuljettaja. Rohkein roolisuoritus kuuluu Rinko Kikuchille kuurona Chiekona, joka yhdessä kohtauksessa joutuu esiintymään täysin alasti. Koji Yakusho (Memoirs of a Geisha, Cure) näyttelee Chiekon isää, Yasujiroa.

Babelin juoni hyppii vuorotellen neljän traagisen tarinan välillä. Jotain katsojaa tämä voi häiritä, mutta elokuva on kronologisemmin rakennettu ja editoitu kuin ohjaajan edellinen elokuva 21 grammaa. Katsoja pysyy varmasti paremmin kärryillä tässä elokuvassa. Ohjaaja on aina osannut tuoda esiin ihmisten tunnetiloja ja tämä leffa ei tee poikkeusta. Katsojan tunteisiin Babel vetoaa ja vaikuttaa. Juoni on monitasoinen, mutta hieman liiankin melankolinen. Pientä valon pilkahdusta ja toivoa olisi toivonut tarinaan. Nyt sellaiset hetket jäävät vähiin. Hyvä elokuva ja loistavat näyttelijäsuoritukset. Käsikirjoittaja Guillermo Arriaga ja ohjaaja Alejandro Gonzalez Inarritu ovat jälleen onnistuneet. Vertailussa saman kaksikon edelliseen elokuvaan, Babel jää toiseksi. 21 grammaa oli parempi.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Babel on saanut lukuisia ehdokkuuksia ja palkintoja ympäri maailman, suurimpina näistä Oscar-ehdokkuudet kategorioissa: musiikki, ohjaus, editointi, paras elokuva, kaksi naissivuosaehdokkuutta (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi) ja käsikirjoitus. Oscar-patsas tuli ainoastaan musiikista. Cannesin filmifestivaaleilla voitot tulivat ohjauksesta ja editoinnista. Babel sai myös parhaimman draamaelokuvan Golden Globen. Ulkomailla järjestettävissä gaaloissa se on saanut ja voittanut paras ulkomainen elokuva titteleitä. Voittoja on tullut myös kategorioissa: editointi, musiikki, ohjaus ja naissivuosat (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi).

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti