lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Elävien kuolleiden yö - 30th Anniversary Edition (1968/1999)

Alkuperäisnimi: Night of the Living Dead


Näyttelijät: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman
Käsikirjoitus: John A. Russo, George A. Romero
Ohjaus: John A. Russo, George A. Romero
Kesto: 1h 33min
Maa: USA
Genre: Kauhu
Media: DVD

Romeron zombie-trilogian ensimmäinen osa esitteli ensimmäistä kertaa zombiet, jotka eivät olleet syntyneet voodoon kautta. Ensimmäistä kertaa zombiet söivät myös ihmislihaa. Tähän päälle ensimmäinen tummaihoinen päähenkilö/sankari, niin kulttileffan ainekset ovat koossa. Elokuva kuvattiin mustavalkoiseksi budjettisyistä.

30th Anniversary juhlaversioon on kuvattu 15 minuuttia uutta materiaalia ja tällä korvattu vanhoja kohtauksia. Ratkaisu tuntuu varsin oudolta, koska uusi materiaali eroaa vanhasta lavastukseltaan ja tyyliltään. Itseäni häiritsi suunnattomasti uudelleen kuvatussa materiaalissa pappi, joka ei tuntunut olemukseltaan yhtään papilta. Mies oli huono näyttelijä sekä lisäksi hänellä oli muodikas parta, joka ei tuntunut sopivan 60-luvulle ollenkaan. Sama näyttelijä on myös säveltänyt musiikkia uusiksi tähän juhlaversioon ja siinäkin epäonnistunut. Musiikki ei voi todellakaan kehua. Pikainen taustojen tutkinta netissä paljastaakin, että 30th Anniversary Edition on alkuperäiskäsikirjoittaja John A. Russon rahanahne yritys saada rahaa Romeron nimellä. Romero ei ole ollut millään lailla tekemässä tätä juhlaversiota. Elokuvan ohjaajaksi onkin merkitty John A. Russo.

Elokuva oli pettymys. Näyttelijät ovat silkkaa amatööritasoa. Ainoastaan tummaihoinen päähenkilö onnistuu kohtuullisesti roolissaan. Elokuva oli myös pitkäveteinen. Ihmiset ovat linnoittautuneet taloon zombien heiluessa ulkopuolella ja mitään ei oikein tapahdu. Leffa olisi kaivannut lisää zombie-toimintaa ja jännitystä. Tämä on varmasti ollut aikoinaan pelottava kauhuleffa, mutta nykyaikana se ei sitä ole. Muutama suolien täyteinen ihmissyöntikohtaus elokuvaan mahtui. Siitä kehuja. Night of the Living Dead on klassikko-elokuva, mutta varsin huono sellainen.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti