lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: 21 grammaa (2003)

Alkuperäisnimi: 21 Grams


Näyttelijät: Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts, Charlotte Gainsbourg, Danny Huston, Eddie Marsan, Melissa Leo, Clea DuVall
Käsikirjoitus: Guillermo Arriaga
Ohjaus: Alejandro Gonzalez Inarritu
Kesto: 1h 59min
Maa: USA
Genre: Draama
Media: DVD

Elokuvan nimi 21 grammaa tarkoittaa ihmisen sielun painoa, joka erään tutkimuksen mukaan katoaa ihmisestä tämän kuoltua. Leffa on traaginen kolmiodraama kolmen ihmisen välillä, joiden tiet kohtaavat onnettomuuden kautta. Onnettomuus muuttaa täysin heidän elämiensä suunnan. Paul Rivers (Sean Penn) on vakavasti sydänsairas matemaatikko, joka asuu lasta haluavan Mary vaimonsa (Charlotte Gainsbourgh) kanssa ja odottaa uutta sydäntä itselleen. Cristina Peck (Naomi Watts) on onnellisesti naimisissa oleva kahden lapsen äiti. Jack Jordan (Benicio Del Toro) on parannuksen tehnyt, uskoon tullut ex-vankikundi, joka yrittää huolehtia perheestään.

Elokuvan kolme päänäyttelijää vetävät kaikki Oscar-luokan roolisuoritukset. Sean Penn (The Interpreter, Mystic River) on loistava kärsivänä Paul Riversinä. Naomi Watts (King Kong, The Ring) vetää Cristinan roolissa yhden uransa parhaimista roolisuorituksista. Hän käy monet eri tunneskaalat läpi elokuvan aikana. Benicio Del Toro (The Hunted, Traffic) on myös erinomainen uskovaisena Jack Jordanina, jonka usko on hänelle yhtä lailla siunaus kuin kirous. Ohjaaja Alejandro Gonzalez Inarritu (Amores Perros, Babel) saa näyttelijät heittäytymään rooleihinsa koko sielullaan ja on saanut tämän kaiken vangittua valkokankaalle.

21 grammaa alkaa varsin sekavasti. Tämä johtuu ohjaajan erikoisesta tarinankerronnasta. Elokuvan tarina avautuu pieninä paloina juonen eri vaiheilta eli tarina poukkoilee eri aikajaksojen välillä. Katsoja voi olla aivan puulla päähän lyöty alussa, kun juoni hyppii oudosti, mutta kun leffa etenee, niin katsoja alkaa yhdistelemään tarinan paloja ja muodostamaan omassa päässään aikajanan tapahtumille. Minusta tällainen kerronta ja editointi oli jotain ainutlaatuista ja erilaista. Mielenkiinto pysyi koko ajan yllä ja tarina tempaisi minut täysillä mukaansa. Elokuva tavallaan palkitsee katsojansa. Juoni on älykäs ja erittäin tunteisiin vetoava. Muutamissa kohtauksissa on todella valtava tunnelataus ja intensiteetti mukana. Suorastaan sydämestä riipaisee. Juoni saa myös katsojan pohtimaan tapahtuvia asioita monesta eri näkökulmista. Ei ole helppoa sanoa, kuka on hyvä ja kuka on paha. Mestarillinen elokuva.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

21 Grammaa sai aikoinaan kaksi Oscar-ehdokkuutta: Naomi Watts parhaana naisnäyttelijänä ja Benicio Del Toro parhaana miessivuosanäyttelijänä. Kumpikaan ei patsasta voittanut. Lukemattomissa muissa gaaloissa ja palkintotilaisuuksissa elokuvan kaikki kolme päänäyttelijää ovat olleet ehdolla. Lisäksi se on kerännyt ehdokkuuksia paras editointi, käsikirjoitus, kuvaus, ohjaus ja soundtrack kategorioissa. Ulkomailla elokuva on kerännyt paras ulkomainen elokuva ehdokkuuksia. Venetsian filmifestivaaleilla kaikki kolme päänäyttelijää voittivat palkinnon.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti