lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Silmänkääntäjä (2006)

Alkuperäisnimi: The Illusionist


Näyttelijät: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan, Aaron Johnson
Käsikirjoitus: Neil Burger
Ohjaus: Neil Burger
Kesto: 1h 49min
Maa: USA
Genre: Draama / Trilleri
Media: DVD

Romanttinen draama sijoittuu 1900-luvun Wieniin, jossa taikuri ja silmänkääntäjä Eisenheim (Edward Norton) pitää uskomattomia esityksiään, saaden ihmiset ymmälleen. Erään esityksen yhteydessä hän tapaa nuoruuden rakkautensa Sophien (Jessica Biel). Nuoret erottivat toisistaan aikoinaan sosiaaliluokkien erot. Eisenheim on puusepän poika ja Sophie aatelinen. Vanha rakkaus on yhä tallella heidän välillään. Eisenheim kuulee, että Sophieta ollaan naittamassa kruununprinssi Leopoldille (Rufus Sewell). Hän päättää käyttää silmänkääntötaitojaan saadakseen rakkautensa takaisin. Aikeiden toteuttamista ei ainakaan edesauta skeptinen poliisikomisario Uhl (Paul Giamatti). Elokuvan kuluessa herää kysymys, onko Eisenheim todellakin taitava taikuri vai omaako hän kenties yliluonnollisia voimia. Onnistuvatko rakastavaiset palaamaan yhteen Leopoldista ja Uhlista huolimatta?

Näyttelijäsuoritukset ovat hyviä. Edward Norton (American History X, Fight Club) on hieman tasapaksu roolissaan. En tiedä, johtuiko tämä hänen parrastaan vaiko Eisenheimin rauhallisesta ja tyynestä olemuksesta. Silmänkääntäjän repertuaariin eivät teatraalisuus tai suuret eleet kuuluneet esimerkiksi illuusioesitysten aikana. Paul Giamatti (Sideways, Cinderella Man) tekee loistavan roolisuorituksen, elokuvan parhaimman. Vaikka hänelläkin on elokuvassa parta, niin jotenkin hän vain saa paljon enemmän luonnetta ja ilmeitä luotua hahmonsa kasvoille kuin Norton. Jessica Biel (Texas Chainsaw Massacre 2003, Blade 3) sopii täydellisesti kauniin Sophien rooliin kuten myös Rufus Sewell (Dark City, A Knight's Tale) valtaa tavoittelevan ja niljakkaan prinssin osaan.

Elokuvan silmänkääntötemput ovat upeita. Osan taikatempuista tekee Edward Norton itse. Välillä herää kysymys, onko ne mahdollista oikeasti tehdä. Juoni on erinomainen ja pitää otteessaan yllättävään ja ovelaan loppuun saakka. Lopussa katsojaa odottaa käänne, joka avaa elokuvan tarinan aivan eri tavalla. Samalla se voi herättää osassa ihmisiä moraalisia kysymyksiä. Jokainen nähköön lopun omalla tavallaan ja muodostakoon oman näkemyksensä rakkaustarinasta. Minulle se jätti pienen "särön" muuten erinomaiseen elokuvaan. Mutta ken tietää, kenen näkemys täsmää ohjaajan hakeman näkemyksen kanssa.

The Illusionist on hyvä elokuva kaikesta huolimatta. Tämä on vasta ohjaaja/käsikirjoittaja Neil Burgerin (Interview with an Assassin) toinen elokuva. Jään innolla odottamaan hänen seuraavia elokuviaan.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaasta kuvauksesta vuoden 2007 gaalassa. Se on voittanut parhaan kuvauksen ja sävellystyön palkinnot pienemmissä palkintogaaloissa.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti