lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Borat (2006)

Alkuperäisnimi: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan / Borat


Näyttelijät: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell, Pamela Anderson
Käsikirjoitus: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer
Ohjaus: Larry Charles
Kesto: 1h 20min
Maa: USA
Genre: Komedia
Media: DVD

Kazakstanilainen tv-reportteri Borat matkustaa Amerikkaan tekemään dokumenttia amerikkalaisista ja heidän elämäntavoistaan. Nähtyään Pamela Andersonin televisiossa, hän rakastuu ja päättää mennä naimisiin hänen kanssaan. Dokumentin tekeminen jää taka-alalle, kun Borat aloittaa matkansa toiselle puolelle Amerikkaa Pamelansa luo.

Borat on Sacha Baron Cohenin luoma hahmo, joka esiintyi ensimmäisen kerran hänen tv-sarjassaan Ali G:ssä. Itse elokuva pitää sisällään varsin omalaatuista huumoria vai pitäisikö sanoa varsin rankkaa huumoria. Se saikin Kazakstanin hallituksen varpailleen ja se tuomittiin ensin hyvän maun vastaisena. Elokuvassa vitsiä uskalletaan heittää aroistakin asioista. Tulee olo, että onkohan nyt menty vähän liian pitkälle. Katsoja ei tiedä, pitäisikö nauraa vaiko olla vaivautuneena hiljaa, vaikka sisimmässä vähän pistää hymyilyttämään. Jokainen nähköön huumorin oman makunsa mukaan. Herjaa heitetään tasapuolisesti kaikista väestöryhmistä. Osansa vitseistä saavat esimerkiksi juutalaiset, homot, feministit ja harraskristityt. Sacha Baron Cohen (Ali G) vetää loistavan roolin huonosti englantia puhuvana ja sinisilmäisenä ulkomaalaisena. Amerikan tapoja tuntematta hän joutuu hulvattomiin tilanteisiin elokuvan aikana. Välillä herääkin kysymys, onko osa kohtausten materiaalista kuvattu spontaanisti kadulla normaalien ihmisten parissa vai onko asialla näyttelijät. Tilanteet näyttävä siltä kuin ne olisivat tavallisten kaduntallaajien aitoja reaktioita. Tarina kertookin, että poliisit ottivat yhteyttä elokuvan tekijöihin 91 kertaa.

Ken Davitian on myös hyvä Boratin dokumentin lihavana tuottajana, Azamat Bagatovina. Elokuvan mieleenpainuvin, hauskin ja joidenkin mielestä varmasti ällöttävin kohta onkin Boratin ja Azamatin alaston painimatsi hotellihuoneessa, joka jatkuu juoksuna hotellin käytävillä ja hississä. Luanell on Boratin tapaama huora ja Pamela Anderson näyttelee itseään.

Borat on hemmetin nerokas naurupaketti. Se tulee jakamaan katsojien mielipiteitä. Toinen tykkää, toinen ei. Minun listallani leffa on yksi 2000-luvun parhaista komedioista.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Borat oli Oscar-ehdokkaana parhaasta käsikirjoituksesta vuoden 2007 gaalassa. Sacha Baron Cohen sai myös Golden Globen parhaasta näyttelijäsuorituksesta komediassa. Elokuva on kerännyt paljon palkintoja maailmalla muissa pienemmissä gaaloissa, saaden esimerkiksi paras komedia ja monta paras näyttelijä -pystiä.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

Melko sekava kokonaisuus, jossa mukana muutamia todella hauskoja kohtia.

Tähdet:
Arvostelija: Simpe

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti