lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Jadesoturi (2006)

Alkuperäisnimi: Jadesoturi / Jade Warrior


Näyttelijät: Tommi Eronen, Markku Peltola, Jingchu Zhang, Krista Kosonen
Käsikirjoitus: Antti-Jussi Annila, Petri Jokiranta, Iiro Kuttner
Toimintakoreografiat: Yan Kai Yu, Rickard Nilsson
Ohjaus: Antti-Jussi Annila
Kesto: 1h 40min
Maa: Suomi / Kiina / Viro / Alankomaat
Genre: Toiminta / Martial Arts / Fantasia
Media: DVD

Jadesoturi yhdistää Kalevala-taruston kiinalaiseen kung fuun ja wuxia mytologiaan. Elokuva sijoittuu nykyaikaan ja muinaiseen Kiinaan. Kai (Tommi Eronen) on seppä, jonka suhde tyttöystävä, Ronjan (Krista Kosonen) kanssa on juuri mennyt poikki. Kalevala-tutkija, Olavi Berg (Markku Peltola) tuo Kaille lippaan, joka on löytynyt arkeologisten kaivausten yhteydessä. Kun Kai avaa lippaan, hän muistaa eläneensä toisessa elämässään soturimunkkina muinaisessa Kiinassa. Siellä hän oli Pin Yuuhun (Zhang Jingchu), soturinaiseen rakastunut sepän poika, Sintai, jonka kohtalona oli taistella Loviattaren viimeistä poikaa vastaan. Kain on taottava Sampo, joka toisi onnen ja rakkauden takaisin hänen elämäänsä.

Näyttelijät olivat hyviä. Tommi Eronen (Lapsia ja aikuisia, Bad Luck Love) näyttelee vakuuttavasti ja sopii kasvoiltaan mainiosti soturimunkki Sintain rooliin. Markku Peltola (Vares, Mies vailla menneisyyttä) on hyvä Bergin roolissa ja hyvin näyttää miehen roolihahmolta kung fukin irtoavan. Molemmille miesnäyttelijöille on myös kirjoitettu kiinankielistä dialogia ja kiinalta lauseet kuulostavat heidän lausuminaan. Zhang Jingchu (Peacock, Seven Swords) tuo elokuvaan kiinalaista kauneutta ja hän näyttelee Sintain rakkaudenkohdetta, Pin Yua. Muutama sana suomeakin hänen huuliltaan kuullaan, tosin vahvasti ulkomaalaisen murteella lausuttuna. Neito nähdään seuraavan kerran Rush Hour 3:ssa. Krista Kosonen (Suden vuosi) näyttelee söpöä Ronjaa, Kain entistä tyttöystävää. Tämä on hänen esikoisroolinsa elokuvissa. Jadesoturi on myös ohjaaja AJ Annilan ensimmäinen elokuva. Hänellä on varmasti loistava tulevaisuus edessään.

Ajatus Kalevala mytologiasta kuorrutettuna kung fulla, kuulostaa erittäin kiehtovalta. Tähän päälle rakkautta ja toimintaa, niin lähtökohdat elokuvalle ovat hyvät. Kun tarinaan liitetään vielä sielunkiertoa ja demoneita sijoitettuna nykyaikaan, alkaakin kasassa olla jo sekasotkun ainekset. Yliluonnolliset voimat, tapahtumat ja Sampo sopivat varsin hyvin muinaiseen Kiinaan ja sen mytologioihin, mutta nykyajassa ne eivät toimi toivotulla tavalla ja ovat varsin epäuskottavia. Maanläheisempää meininkiä olisin kaivannut tällä aikatasolla. Elokuvan tarina on periaatteessa mielenkiintoinen ja yllättäväkin, mutta sekavasti kerrottu. Loppu on tästä paras esimerkki, jossa juoni tuntuu hyppivän jatkuvasti nykyajan ja menneisyyden välillä. Käsikirjoitus ja dialogi olisi kaivannut pientä viimeistelyä. Tämä olisi selventänyt tarinaa ja selitellyt muutamia outoja ratkaisuja. Eräässä kohdassa Kai saa miekan vatsaansa ja makaa vertavuotavana lattialla, mutta hetken päästä mies onkin jo sepän hommissa. Ehkä hän koki ihmeparantumisen tai muuten vaan en kyseistä kohtausta tajunnut. Elokuvan rakkaustarina Sintain ja Pin Yuun välillä ei kanna ihan toivotulla tavalla. Tapahtumat tuntuvat etenevän varsin nopeasti. Itseäni ihmetytti myös taistelut heidän välillään. Sitäkö rakkaus on, että toiselta yritetään lyödä pää irti. Varsin rankat esileikit, saanen sanoa. Sama juttu on Kain ja Ronjan välillä. Etäiseksi jää heidänkin suhde.

Kung fu -toimintakohtaukset ovat perushyviä ja toimivia, mutta mitään uutta ja ennennäkemätöntä ne eivät tarjoa. Parhaiten mieleen jäi lopputaistelu pajavasaroiden kanssa. Ohjaajalta löytyy visuaalisuutta ja muutamiin kohtauksiin on lisätty hauskoja pieniä yksityiskohtia, kuten paineaallosta avautuva ovi taistelun tiimellyksessä. Vastaavia oivalluksia olisi kaivannut lisääkin. Elokuvan tapahtumat pyörivät muutaman paikan ympärillä, mikä johtuu varmasti rajallisesta budjetista. Tietokone-efektejä oli käytetty kerronnan apuna, eivätkä ne häiritsevästi silmään jääneet. Erikoismaininnan voisi antaa myös leffan loistavasta musiikista.

Jadesoturi on monen maan yhteistuotantoa. Tekijöitä ja tuottajia löytyy Suomesta, Kiinasta, Virosta ja Hollannista. Jadesoturi on myös ensimmäinen suomalaiselokuva, joka on päässyt elokuvateatterilevitykseen Kiinassa. Odotukset olivat korkealla. Kunnianhimoinen leffa tämä oli ja raikas tuulahdus suomalaisessa varsin samankaltaisessa elokuvatarjonnassa. Tarinan puutteista huolimatta, katsottava leffa joka tapauksessa. Mielelläni olisin enemmänkin tähtiä antanut.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Elokuva oli ehdolla parhaasta pukusuunnittelusta ja musiikista Jussi-gaalassa ja korjasi potin kummassakin kategoriassa.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti