lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: 300 (2006)

Alkuperäisnimi: 300


Näyttelijät: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Rodrigo Santoro, Michael Fassbender, Stephen McHattie
Käsikirjoitus: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon
Ohjaus: Zack Snyder
Kesto: 1h 57min
Maa: USA
Genre: Toiminta / Sarjakuva
Media: Blu-Ray

300 perustuu Frank Millerin graafiseen novelliin, jonka Dark Horse -kustantamo julkaisi viisiosaisena sarjakuvana. Frank Millerin sarjakuvan esikuvana on ollut The 300 Spartans -elokuva vuodelta 1962. Tämän ja edellä mainitun elokuvan tarinat perustuvat vuorostaan vuonna 480 BC käytyyn Thermopylain taisteluun, jossa historian kirjojen mukaan 300 spartalaista ja kreikkalaista puolustivat maataan kapeassa vuorisolassa persialaisten valtavaa armeijaa vastaan. Spartan armeijaa johti kuningas Leonidas (Gerard Butler) ja vastassaan hänellä oli Persian kuningas Xerxes (Rodrigo Santoro) ja tämän sadan tuhannen miehen vahvuiset joukot. Loistavien taistelutaktiikoiden ja isänmaallisuuden voimin, spartalaiset onnistuivat taistelemaan tasavahvuisesti ylivoimaista vihollista vastaan ja selviämään taisteluista pienin miesmenetyksin. Kerrotaan, että tämän taistelun innoittamana koko Kreikka yhdistyi persialaisia valloittajia vastaan ja näin demokratia sai alkunsa ensimmäisenä maailmassa.

Elokuvan pääosissa on varsin nimettömiä näyttelijöitä. Gerard Butler (The Phantom of the Opera, Tomb Raider 2) lyö itsensä varmasti läpi ja suuren yleisön tietouteen kuningas Leonidaksena. Hänen rooliinsa kiteytyy koko spartalaisten isänmaallisuus ja periksi antamattomuus. Mies uhkuu täyttä äijäasennetta ja lausuu spartalaisten moraalia nostattavia taistelupuheita koko sielustaan. Elokuvan harvaa naiskauneutta edustaa Lena Headey (The Brothers Grimm, The Cave). Hän esittää kuningatar Gorgoa, joka toimii spartalaisten äänenä kotirintamalla. David Wenhamin (The Lord of the Rings, Van Helsing) näyttelemä Dilios on Spartan armeijan sotilas ja hän toimii elokuvan kertojaäänenä. Dominic West (The Forgotten, Mona Lisa Smile) on Theron, Spartan senaatin juonitteleva jäsen.

300 on ehdottomasti äijäelokuva. Miehistä uhoa ja eeppisiä taistelukohtauksia on yllin kyllin. Jos tykkää treenatuista miesvartaloista ja sixpackeista, niin silloin naisillekin voi löytyä jotain minkä vuoksi tämä katsoa. Miesnäyttelijät kävivätkin ennen kuvausten alkua läpi rankan 6 viikon treenijakson. Vähissä ovat naisroolit tässä elokuvassa. Leffa on uskollinen Frank Millerin erittäin visuaaliselle sarjakuvalle. Monet elokuvan kuvakulmat on suoraan poimittu sellaisenaan sarjakuvasta. Elokuva on todella kaunista katsottavaa. Se muistuttaakin kuviltaan ja graafiselta tyyliltään erittäin paljon toista Frank Millerin sarjakuvafilmatisointia Sin Cityä. Näyttelijät ovat näytelleet bluescreeniä vasten suurimman osan kohtauksista ja taustat on tehty ja liitetty jälkeenpäin tietokoneilla. Tämä näkyy muutamissa kohtauksissa hieman häiritsevästi läpi, mutta suurimmaksi osaksi tämä puoli on hoidettu näyttävästi ja ammattitaidolla. Leffan kuvaaminen kesti 60 päivää, mutta jälkituotanto ja visuaalisen ulkoasun tekeminen vei melkein vuoden. Yhtenä upeimmista ja visuaalisimmista kohtauksista voisi mainita oraakkelinaisen tanssin.

Elokuva keskittyy pitkälti Thermopylain taisteluun ja sen taustoihin. Koska 300 perustuu sarjakuvaan, siksi se onkin fantasioitu kertomus historian tositapahtumista. Se ei pyrikään olemaan historiallisesti tarkka. Massiivisten ja eeppisten taisteluiden ystävät eivät tule pettymään. Sotaisia yhteydenottoja on riittävästi. Eikä sovi unohtaa irtoraajoja ja verta taistelun tiimellyksessä, höystettynä muutamilla näyttävillä (joskus liiankin pitkillä) hidastuksilla. Tarinaa on väritetty hieman epärealistisillakin vastustajilla, mutta jos ei anna tämän häiritä, niin elokuvasta varmasti nauttii. Parhaana taisteluna mieleen jäi spartalaisten ja persialaisten ensikohtaaminen Thermopylain solassa. Tässä taistelussa näytettiin hyvin spartalaisten tiiviit ja tehokkaat hyökkäys- ja puolustustaktiikat. Jos spartalainen äijäasenne ja uho saa hymyn katsojan huulille, niin saman tekee myös ylivoimaisina kuvatut persialaiset joukot. Persian kuningas Xerxes on varsinainen näky suuren valtaistuimensa ja jumalaisen egonsa kera.

Hyvä ja nautittava elokuvakokemus, josta jäi jokin pieni silaus puuttumaan, että leffa olisi noussut parhaaseen 5 tähden A-ryhmään. Tämä voi johtua siitä, että sarjakuvat lukeneena, elokuva ei päässyt täysin yllättämään, koska tiesin tarinan kulun etukäteen.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Elokuva oli ehdolla MTV Movie Awards gaalassa kategorioissa: paras elokuva, paras näyttelijä: Gerard Butler, paras pahis: Rodrigo Santoro, paras taistelukohtaus ja paras läpimurto: Lena Headey.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

Miehekästä meininkiä ja komeita taistelukohtauksia. Tätä lisää!

Tähdet:
Arvostelija: Simpe

© RetroUljas, lisätty 1.11.2010

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti