lauantai 21. kesäkuuta 2014

Leffaraati: Crank (2006)

Alkuperäisnimi: Crank


Näyttelijät: Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo, Efren Ramirez, Dwight Yoakam
Käsikirjoitus: Mark Neveldine, Brian Taylor
Ohjaus: Mark Neveldine, Brian Taylor
Kesto: 1h 25min
Maa: USA
Genre: Toiminta
Media: DVD

Palkkamurhaaja Chev Chelios (Jason Statham) tulee tajuihinsa sängystään ja huomaa tv:n vieressä DVD-levyn, joka pitää sisällään videopätkän. Siinä hänelle selviää, että hänet on myrkytetty ja hänellä on vain tunti elinaikaa jäljellä. Chev aikoo viimeisenä tekonaan kostaa myrkyttäjälleen, Veronalle (Jose Pablo Cantillo). Hän on myös päättänyt kertoa totuuden itsestään tyttöystävälleen, Evelle (Amy Smart). Kostomatkan aikana Cheville selviää, että lisäämällä adrenaliinin määrää ja eritystä kehossaan, hän pystyy viivyttämään myrkyn vaikutusta, saaden lisää elinaikaa. Tämä johtaa koomisiinkin extreme-tilanteisiin, jossa Chev vetää huumeita, piikittää epinefriiniä suoraan suoneen ja harrastaa seksiä keskellä katua. Kuten voi arvata, tämä on K-18 elokuva.

Jason Statham (Transporter, Snatch) vetää loistavan roolin Chevinä. Hän osaa olla äijä, kun tilanne sitä vaatii ja näyttelee hyvin myös hahmonsa heikot hetket. Jason Statham on leffan kantava voima. Muiden näyttelijöiden suoritukset eivät hirveästi mieleen jääneet. Amy Smart (The Butterfly Effect, Road Trip) vetää aika perussuorituksen Chevin hieman yksinkertaisenakin tyttöystävänä. Jose Pablo Cantillo on mies, jota Chev etsii kosto sydämessään. Efren Ramirez esittää Chevin hinttarikaveria. Crank on kahden kaveruksen Neveldinen ja Taylorin esikoisohjaus ja miehet onnistuvat urakassaan varsin hyvin.

Elokuva on sekoitus toimintaa, mustaa huumoria ja äijämeininkiä. Kuolettavaa myrkkyä suonissaan Chev ei kunnioita ketään. Armoa ei anneta, eikä anteeksi pyydellä. Meininki on varsin moraalitonta ja tylyä elokuvaan loppuun asti. Tykkäsin elokuvan juoniasetelmasta. Harvoin sitä kohdalle osuu tämän tyylistä kostotarinaa, jossa päähenkilön pitää tehdä kaikenlaista hullua, vetää huumeita, napsia droppeja ja muita vastaavia pysyäkseen elossa. Chev harhailee ympäri kaupunkia myrkyn, adrenaliinin ja huumeiden sekoittaessa samalla hänen päänsä. Erilaiset extreme-tempaukset tuovat hymyn katsojan huulille.

Kamerakikkailut ja kuvakulmat jäivät mieleen positiivisesti. Visuaalisuutta ohjaajakaksikolta löytyy, mutta välillä tuntui, että sitä oli vähän liikaakin. Musiikkivideotyylinen kuvien nopea tempo alkoi jossain vaiheessa ärsyttämään. Kaipa tällä editoinnilla ja kamerakulmakikkailuilla on haettu ja kuvattu Chevin ylikierroksilla käyvää päätä ja kehoa. Elokuva toimii myös tavallaan opetusmateriaalina, että huumeita ei kannata ottaa. Päähän siitä vaan menee sekaisin. Toimintakohtaukset olivat hyvin tehty. Vaikkakin se kävi mietityttämään, että yhdessä kohtauksessa Cheviä ammutaan persuksille, mutta se ei mitenkään näy hänen kävelyssään sen jälkeen. No ehkä huumeiden ja muiden aineiden takia jalka ei vaivannut. Ken tietää. Eli muutamia leffamokia elokuvaan mahtuu, jos oikein tarkalla silmällä katsoo.

Leffan suhteen minulla oli suuret odotukset. Odotin parempaa, mutta jouduin pettymään siihen tietyllä tasolla. Suosittelen elokuvan näkemistä sen erikoisen ja vauhdikkaan tarinan vuoksi. Lopputekstit "kannattaa" katsoa loppuun asti.

Info / Palkinnot / Muuta triviaa

Crank palkittiin Taurus Stunt Awards -gaalassa parhaasta spesiaali stuntista. Tempussa stunttimies ajaa moottoripyörällä, nousee seisomaan sen satulaan ja paiskautuu pyörän päältä ulkoilmakahvilaan.

Tähdet:
Arvostelija: RetroUljas

© RetroUljas, lisätty 11.1.2011

Leffaraatiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti